Tuesday, March 30, 2010

Mateja Kavčič, V rožicah













Mateja Kavčič, V rožicah


Studio8, Galerija Tukadmunga, Soteska 8

razstava barvnih grafičnih odtisov in slik

7. 4. ob 20h do 22. 4. 2010

V sredo , 7. Aprila ob 20. uri ste vljudno vabljeni v galerijo TukadMunga, Soteska 8, Ljubljana, ki je posuta s cvetjem.

Na razstavi V rožicah akademske slikarke Mateje Kavčič si boste lahko ogledali cvetober preko dvesto malih ročno odtisnjenih linorezov in nekaj najnovejših del iz serije okroglih slik.

Kot razkriva že sam naslov so prevladujoč motiv različne cvetlice, ki jih avtorica plete v pisana barvna sozvočja.

Več o razstavi:

V nasprotju z meditativnimi okroglimi slikami, ki so ustvarjalni plod tihe zbranosti in dolgotrajneganega procesa, so mali barvni grafični odtisi Mateje Kavčič igrivi in lahkotni.

Avtorica je sprva pripravila osem osnovnih matric ter jih potem ročno odtisnila na rižev papir in kolorirala z barvnimi tuši.

Grafično tehniko je tako uporabila kot pomagalo pri ustvarjanju, obenem pa jo je nadgradila tudi z drugimi likovnimi postopki.

Tako se je izognila golemu multipliciranju, vsaki izmed "rož grafik" pa vdihnila unikatnost in neponovljivost.

Poetično bi lahko dejali, da Mateja Kavčič posnema cvetoč travnik, na katerem spomladi iz enakih semen vzklije nešteto cvetlic iste vrste, ki pa nikdar niso povsem enake druga drugi.

Številne variacije osnovnih cvetličnih vzorcev, izmed katerih vsak utripa v svojem lastnem barvnem žarenju, na gledalca delujejo hipnotično.

Zato imamo občutek, da smo tudi sami malce "v rož'cah".

Več o avtorici:

Mateja Kavčič (1970) je akademska slikarka, ki zadnja leta razvija cikel slik okroglega formata, na katerih liste cvetov in dreves ter plodove razvršča v koncentrične vzorce.

Okrogle slike nastajajo zelo počasi, z natančnimi potezami čopiča, zaradi česar izžarevajo mir in na gledalca delujejo pomirjujoče - kot mandale.

Avtorica jih pogosto odnaša v gozd, kjer jih v različnih letnih časih in v različnih dobah dneva razporeja v ambientalne postavitve; te potem zabeleži s fotoaparatom.

S tem svoja dela na nek način vrača naravi. Razstavlja tudi na prostem, največkrat v parkih.


Ogled del slikarke Mateje Kavčič na portalu www.sloart.si


***

Galerija TukadMunga je odprta od ponedeljka do petka med 18.00 in 21.00 uro in v soboto med 10.00 do 13.00 uro




1 comment:

  1. http://blogs.myspace.com/index.cfm?fuseaction=blog.view&friendId=468741701&blogId=532897967

    ReplyDelete