Monday, September 14, 2009

ISKRA BELIČANSKA Solo Exhibition / Razstava - NEBULOZI

ISKRA BELIČANSKA

Solo Exhibition / Razstava
18/9/2009 do 2/10/2009

Nebulozi


Samo Ljubesic o razstavi Iskre Beličanske:

Nova Ljubljanska galerija Studio osem, ki ji tudi pravijo TukadMunga ( Voda ki teče navzgor ),je locirana v Soteski 8. Nastala je kot pobuda in potreba mlajšega kroga umetnikov za neformalnim razstavnim prostorom.
V petek, 18.9.2009 ob 20 uri je bila v galeriji otvoritev razstave slik Iskre Beličanske,pod naslovom Nebulozi.Postavljen je izbor del iz avtoričinega novejšega ustvarjalnega obdobja. Kljub nenavadnem naslovu - nebulozi,


je prvo kar preseneča izjemna dorečenost kompozicije v kombinaciji z virtuozno uporabo barvnih odtenkov.


Nadaljni ogled odkrije motive, ki sežejo od figuralike človeka, živali, stvari, čez kalografijo napisov in črk do abstrakcije lis in ploskev,do barv samih po sebi. Ti motivi so praviloma ločeni od kontekstualnega okolja.V skupino slik poimenovani after-ji, gre za manjše pokončne formate s centralnim motivom portreta,uporabljenimi navidez grafično, vender megleno zabrisanim v številnih prelivih varijacij dominantnega barvnega odtenka.
Druga skupina srednje velikih formatov so kompozicije sestavljene iz raznorodnih motivov, predstavljenih najbolj primitivno grafično do barvno plastično, postavljenih ploskovito eden zraven drugega, ali globinsko eden za drugim.


Avtorica pove, da za ena slika upodablja kuščarje ki živijo v Indonezijo in se po noči oglašajo z ge -ko, iz česer stanovalci predvidevajo prihodnost; druga slika predstavi pripoved o "popu, ki je imel psa, ki je umrl in mu je na nadgrobnik napisal da je bil en pop, ki je imel psa, ki je umrl in mu je na nadgrobnik napisal..." ; nekatere slike nastanejo v enim dnevom, nekatere nastajajo več kot en mesec; v časih staro sliko preslika v novo...

Predstavljena dela Iskre Beličanske kažejo poznavanje klasične avangarde (Kee, Munch, Jawlensky) ter z inventivnostjo in dodelanostjo pričajo o širini lastnega individualnega stila, ki daje slutiti nova presenečenja.

več o avtorici
http//iskrabelicanska.blogspot.com/
kontakt
iskraiskra@yahoo.com

1 comment: