Tuesday, August 31, 2010

Matej Bizovičar Moja prva samostojna skupinska razstava


MATEJ BIZOVIČAR


Moja prva samostojna skupinska razstava


Galerija TukadMUNGA, Soteska 8

od 3.9. - 10.9.2010
Otvoritev razstave bo v petek 3.9.2010, ob 20. uri.


V likovnem društvu Matej Bizovičar smo se se odločili, da na prihajajoči razstavi predstavimo nekatere vidnejše člane z likovnimi deli nastalimi v zadnjih petnajstih letih bolj ali manj aktivnega delovanja. Dasiravno gre za avtorje z izrazito individualno noto, je vendarle moč opaziti nekatera stičišča. Umetnike druži želja po čistosti primarnega likovnega izražanja. Prav tako je v njihovih delih čutiti močno noto predanosti okolju v katerem živijo in ustvarjajo. Ob sprehodu med deli lahko tudi zaznamo rdečo nit iskanj, spraševanj in predajanj nekim zunanjim ali osebno notranjim svetovom in prostorom.
Izraz psihološke krajine se zdi na mestu pri marsikatirem delu. Dela, ki so kot preslikajoči se notranji vrtovi v katerih se lahko srečata in zlijeta ustvarjalec in senzibilni opazovalec niso značilna le za barvna polja Ane Fajt, njena haiku gesta, ki se porodi kot strel iz prenapetega loka, trenutek leta puščice,ki je plod koncentracije trenutka pogojenega z dolgoletno rastjo lesa in njegovega upiranja mojstrovi volji, ki pa lahko skupaj tvorita le ničelno točko.Tako podobno tistemu srečanju umetnika in opazovalca. Zanimiv je tudi paradoks, ki ga umetnica izpostavi z odtisom taiste geste. Poteza torej, ki s svojo zrcalno podobo znegira samo sebe.Gesta ob odtisu izgubi lasten unikum in s tem svojo bit, namesto nje pa nam ostane le še njena popačena zrcalna podoba, nekakšna pop verzija podvržena estetskim kanonom a brez vsake vsebine. Značilno slikarsko potezo najdemo tudi v nekatirih delih Adriana Krkiča, ki nam na svojstven način predstavlja svojo veliko strast do podvodnega ribolova. Njegove ribe naslikane na naplavine so upodobljene na različne načine, od povsem ilustrativnih, pa do del kjer likovna govorica že začenja živeti neko polno, sebi lastno življenje. Podobno je zavezan k upodabljanju živali tudi kipar Mate Tejkovski.
Tejkovski nam s svojimi lesenimi skulbturami predstavlja neredko ironičen živalski svet v katerega so bitja priklicana v življeje ne le nam v zabavo, temveč nas tudi nagovarjajo k razmisleku o naši civilizaciji in o našem osebnem odnosu do ostalih živih bitij. Zanimivo pa je, da ribo najdemo tudi v slikah Avgusta Bizmana. Riba pa je pri njem zgolj v vlogi simbola zgodnjega krščanstva, ki ga kot večnega iskalca božje resnice tako privlači da jo tudi nam, stisnjeno v levo pest, pozdrav revolucijonarjev, pod sliko zadnje večerje na kateri Kristusa obdajajo dolgonosi apostoli, nudi v razmislek. Njegova druga slika, Iluminatorjeva celica pa nas spomni, da imamo opravka z bivšim patrom stiškega samostana, ki ni nikoli zapustil vere, le njeno izkrivljeno interpretacijo cerkve. Podobna je tudi vnema slikarja Andreja Bergbaverja, ki se je naselil v hiši za katero je izvedel iz steletove biografije o Ivanu Groharju. Stele namreč v njej omenja domačijo kot kraj, kjer se je Groharju porodila ideja o sejalcu, ko je gospodarja Župco, dodobra podprt z domačim jagodovcem, opazoval pri sejanju. Bergbaverjevo slikarstvo je nedožna zgodba močno zaznamovala, pred nami so dela iz njegove serije Slovenska kmečka opravila, kjer ironično a ne brez spoštovanja polemizira s tradicijo slovenskega slikarstva dvajsetega stoletja, ki vse tja do Bernika in Irvinov ne more preseči fetiša slovenske grude i njenega kmečkega človeka.
Kot se neredko zgodi pa dela omenjenih avtorjev med seboj zaživijo v nekih novih, do sedaj tudi samim avtorjem popolnoma neznanih tonih in povezavah. To pa je tudi največja vrednost in lepota takšnih razstav.

Saturday, August 21, 2010

Predstavitev knjige Tinček, Tonček, Tunček, na poti iz raja v raj

"Tinček, Tonček, Tunček na poti iz raja v raj"


LanChil(o)e

Dragi moji,

vabim vas na predstavitev knjige Tinček, Tonček, Tunček, na poti iz raja v raj,

ki bo v Galeriji Tukad Munga, na naslovu Soteska 8, Ljubljana.

Začetek predstavitve je v nedeljo,

22.8.2010 ob 20.30 uri.

Vabilo velja za več oseb.

Naj vam sonce sije,

Lan
Friday, August 20, 2010

Oblast in umetnost Bogdan Kristofer MeškoSlikarska razstava
Oblast in umetnost
Bogdan Kristofer Meško
Galerija TukadMUNGA, Soteska 8
od 20.8. - 1.9.2010

Preprosti ljudje so mnenja, da elite izkoriščajo in zlorabljajo ljudi, ter da so države v svojem bistvu živinoreja s človeškimi viri. Še huje, širijo se govorice, da zaradi razvoja tehnike v zadnjem stoletju elite ne potrebujejo ljudi več niti kot molzno živino, zato bi se jih naj hoteli znebiti s poneumljanjem, različnim zastrupljanjem in pošiljanjem v nepotrebne vojne.

Slikarska razstava akad. slikarja Meško Bogdana dokazuje nasprotno: "Elite v svojem bistvu izobražujejo ljudi, razširjajo kulturna obzorja in razsvetljujejo družbo."
Otvoritev razstave bo v petek 20.8.2010, ob 20. uri.
Vabljeni!

Friday, August 13, 2010

Vabilo na otvoritev rasztave v soboto 14. avgusta ob 20.Eko Seri
14. - 20. avgust 2010Eko Seri is an artist from Belgium. Within his choice of self-educated multimedia artist. Eko's artistic step is centered on the search for concepts, of techniques and new effects in continuity of history of Art. Along in his rechearch, he has experienced surrealistic painting, abstract painting, assemblage of object, photo, sculpture, collage of paper, performance. For more information visit www.ekoseri.skyrock.com

Vania Rovisco, Live Installation


Gallery TungaMunga presents:

Aktuelle Architektur der Kulture, AADK
Vania Rovisco, Live Installation
9, 10 and 11 August from 19h to 22h

with Invited Guests
Daniel James ∞ Iskra Belišanska ∞ João Paulo Nasri
Leja Jurisic ∞ Mala Kline ∞ Vladimir Leben & Matjaž Stražar
among others ...
To bring together distinct creative processes (such as encompassing various mediums, music, visual, dance, etc) to experiment with them using the body as a point of departure as well as a medium and destination to what is referred to as 'interventions in space'. We are challenged and challenge gallery spaces. The desire is to explore how to work in alternative/informal spatial contexts. Space, what relations can spatial disposition arouse in the public?
Does what is being proposed vary in understanding, when changing space? A vital part of this project is to explore what live installation is. The notion of presence seems to be constantly hovering in the work. What conception of the body are we to adopt or readopt, discover or rediscover when confronted with each other in such spaces? Another central issue is the occupation of space and the ways of dealing with it. Space transforms itself in the 'slipping' of the ready-mades into one another, to then spread out in their 'spilling' into expanding space. Since it all happens live, will spatial disposition greatly inform the process and it's collaborators? That is a much - wanted/sought risk... how will spatial disposition affect the process and its collaborators?